W ostatnim czasie kaszka orkiszowa stanowi trend w żywieniu zarówno młodych ludzi, jak i niemowląt. Coraz częściej sięgają po nią także starsi. Jak się okazuje jest doskonałym źródłem wielu witamin, wśród których wymienić można witaminę A, D, E, PP. Kaszka orkiszowa zawiera także żelazo, magnez, fosfor, cynk.
Kaszka orkiszowa dobra dla wszystkich
Ze względu na swoje właściwości kaszka orkiszowa polecana jest dla ludzi w każdym wieku. Mogą ją spożywać zarówno niemowlęta, jak i osoby starsze. W tej najmłodszej kategorii wiekowej powinno podawać się ją w wersji płynnej, po dziewiątym miesiącu można zmienić formę. Współcześnie polecane są różne wersje podawania. Dość popularna jest kaszka orkiszowa podawana z warzywami. Wystarczy dodać cebulę, pietruszkę, paprykę i śniadanie dla całej rodziny gotowe. Dla smakoszów owoców polecana jest słodka wersja z miodem i owocami sezonowymi. Kaszka orkiszowa pomoże zregenerować nasz organizm oraz pozytywnie wpływa na regulację wielu układów.